Menu:

Problemen en oplossingen

Problemen van heksen

Ik krijg regelmatig mailtjes van heksen en wicca's die om verschillende redenen niet precies kunnen doen wat er in bepaalde rituelen beschreven staat, of tegen problemen van andere soorten aanbotsen. Daarom heb ik deze pagina gemaakt om mensen te helpen met oplossingen op hun problemen. Heb jij ook een probleem wat hier niet bij staat waar je een oplossing voor zoekt? Mail me dan op camoth@hotmail.com en ik zal proberen er een oplossing voor te vinden en het (anoniem) op deze pagina plaatsen.Astma

Tegenwoordig zijn er een heleboel mensen die last hebben van astma of andere luchtwegproblemen. De meeste wicca's hebben geen hele grote ruimte waarin ze hun rituelen kunnen doen en krijgen last van hun aandoeningen door de wierook. Een raam open doen is daarvoor niet altijd de oplossing. Dus wat kan je daar eigenlijk nou aan doen?

Je moet eigenlijk terug gaan naar de reden waarom wicca's wierook gebruiken in hun rituelen. Wierook staat symbool voor het element lucht, net als dat kaarsen dat zijn voor vuur, zout voor aarde en het water in je kelk voor water. Het is gebruikelijk om wierook te nemen als symbool voor lucht, maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die symbool staan voor lucht. De makkelijkste oplossing voor dit probleem is gebruik te maken van een vogelveer. Ga naar het bos of de hei en zoek daar naar een veer van een vogel die op de grond ligt (een veer uit een vogel trekken is uiteraard uit den boze). Draag de veer tijdens de rituelen met zwaaiende bewegingen door de cirkel precies zoals je dat anders met wierook zou doen. Zo heb je geen last van je astma; en maak je toch gebruik van het element lucht.Geld

In natuurwinkels of spirituele shops kom je de meest prachtige athame's, staffen en kelken tegen. Maar niet alleen deze artikelen, zelfs books of shadows en pentakels zijn haast niet aan te slepen. Vaak zijn al deze artikelen peperduur. Handgemaakt of met gouden randjes, prachtige versiersels en edelstenen... Maar dat is voor lang niet iedereen betaalbaar. Gelukkig zijn er goede oplossingen voor te bedenken.

Als athame kan je een aardappelschilmesje versieren met nagellak of verf. Je kan er mooie pentakels op maken of andere symbolen. Als staf kan je gewoon een mooie tak uit het bos gebruiken, schaaf er de bast vanaf, droog hem op de verwarming en beschilder/teken het met verf of stift. Een wijnglas doet prima dienst als kelk. Een book of shadows kan gewoon een schrift zijn wat je versierd met plaatjes uit tijdschriften of die je met de computer uitprint; of met stift. Pentakels zijn ietwat lastiger; je kan een bord gebruiken en daar een pentagram op tekenen met watervaste stift bijvoorbeeld.

Voor sommige dingen is het lastiger een oplossing te vinden. Een pendel is gewoon bijna niet zelf te maken, net als tarot kaarten. Toch zijn zelfgemaakte spullen vaak eigenlijk veel beter dan dingen die je in de winkel koopt; immers, zelf gemaakte spullen dragen jouw energie.Tijd

Soms hebben we het echt ontzettend druk en kunnen we gewoon geen tijd vrij maken om een ritueel te doen. Dit is heel erg vervelend want als wicca wil je toch zoveel mogelijk rituelen en esbats doen. Hier zijn gelukkig wel oplossingen voor te vinden.

Je hoeft niet persé een altaar te hebben met alle attributen om een ritueeltje te doen. Als je weet dat je geen tijd gaat hebben om een sabbat of esbat te vieren, zorg dan dat je de spreuk die erbij hoort uit je hoofd leert. Voor je s'avonds gaat slapen of als je s'ochtends wakker word zeg je deze op. Kijk goed naar het ritueel en kies daaruit iets wat daar erg typisch voor is; zoals bij Ostara bijvoorbeeld eieren symbool staan. Eet een ei voor ontbijt. Of als dat lastig is; neem er eentje mee de hele dag in je tas (natuurlijk wel eerst koken, stel dat hij kapot gaat!). Zo is er eigenlijk voor elke sabbat/esbat wel iets te verzinnen. Kan je echt niets bedenken, dan kan je mij altijd nog mailen.

Mocht je toch een cirkel willen maken; gebruik dan gewoon je vinger als athame, wat water in een bakje desnoods als kelk, een veertje of je adem als wierook, een lucifer, waxinelichtje of aansteker als kaars.Creatief zijn

Er zullen ongetwijfeld nog andere problemen zijn waar je tegenaan zal lopen als wicca. Toch zal je moeten proberen om creatief te zijn en je fantasie te gebruiken om oplossingen te vinden. Zie geen grenzen, zie traditie niet als must. Weet dat de God en Godin geen boodschap hebben aan absolute perfectie; het gaat hen slechts om de energie, om het feit dat je er aandacht aan besteed. Voel je vrij om te spelen met ideeën binnen wicca en ontwikkel je eigen oplossingen op de problemen die je op je pad zal tegenkomen. Mocht je er toch echt niet uit komen, dan kan je daar altijd met mij over mailen. 

 

 

 

De oplossingen die ik hier beschrijf worden niet automatisch door alle wicca's als "correct" gezien. Vorm je eigen mening en je eigen visie en neem niet klakkeloos zomaar alles van mij over.