Menu:

De 8 Jaarfeesten (Sabbats)

Op deze pagina vertel ik over de 8 jaarfeesten volgens Scott Cunningham en mezelf. Ik vind het heel erg belangrijk om alle feesten zo traditioneel mogelijk te vieren omdat het een belangrijk onderdeel vormt van onze religie en natuurlijk omdat het heel gezellig is! Op de kalender kun je alle data nog eens goed opzoeken.

Yule

Yule word gevierd op 21 december. Bij dit feest staan vernieuwing en wederboorte centraal. Ritueel worden er vuren ontstoken in de buitenlucht, kaarsen de cirkel rondgedragen en is er de ontsteking van het Yule-houtblok (Yule-log). Op dit houtblok staan symbolen van dingen die je graag wilt hebben (eigenschappen, of materiele zaken). Symbolisch voor Yule zijn de kleuren: rood, groen. Het symbool van het wiel, groenblijvende heesters en bomen, Yule houtblok en een kleine boom in een pot.

Imbolc (of Imbolic)

Imbolc word gevierd op 2 februari. Bij dit feest word het licht geeerd. Rituele handelingen zijn: het aansteken van kaarsen en ze vasthouden in de cirkel, het zegenen van zaden en het wielsymbool op het altaar. Symbolich zijn: wit, of groen en wit, of blauw. Schaal met sneeuw, groen blijvende heesters en bomen, kaarsen.

Ostara

Ostara word gevierd op 21 Maart. Hier word het begin van de lente geeerd. Rituele handelingen zijn om een een vuur te ontsteken tijdens het ritueel, niet ervoor dus! Symbolisch zijn witte kleuren, een potplant en een ketel of vuur.

Beltane

Beltane word gevierd op 30 April. Hierbij word de terugkeer van de vruchtbaarheid geeerd. Vlechten, vuurspringen en hoornblazen zijn rituele handelingen en symbolisch zijn wit, verse snijbloemen, een ketel gevuld met bloemen en spiegels.

Litha

Litha word gevierd op 21 Mei. Hierbij staat grote magische kracht centraal. Een ketel met bloemenkransen versieren, zwaard in de ketel steken, vuurspringen en kruiden drogen zijn rituele handelingen. De kleur is wederom wit. Bijvoet, spiegels om de zon te vangen zijn symbolisch.

Of: Midsummer

Midsummer word gevierd op 21 Juni. Je viert of dit feest of Litha. Scott heeft in zijn boeken afwisselend Litha en Midsummer gebruikt, dus waar hij nou precies de voorkeur aan geeft weet ik niet. Ikzelf vier Litha, omdat ik met Midsummer waarschijnlijk op vakantie ben. Dezelfde dingen als bij Litha staan symbool, alleen is de datum verschillend.

Lughnasadh (ookwel Lammas)

Lammas word gevierd op 1 Augustus. Hierbij staan oogst en dankbaarheid centraal. Ritueel zijn brood eten en in het vuur gooien, granen tot symbolen van de God en de Godin vlechten. De kleuren zijn rood en oranje, en korenpoppetjes, speciaal brood en granen zijn symbolisch

Mabon

Mabon word gevierd op 21 september. Ze staat voor de tweede oogst en mysterien. Ritueel zijn fruit eren, ritueel bladeren strooien. De kleuren rood en bruin, dennenappels, eikels, graan en gedroogde bladeren zijn symbolisch.

Samhain (uitgesproken: sow-inn)

Samhain word gevierd op 31 Oktober, en inderdaad, dan is het in Amerika Halloween. Samhain lijkt erg op halloween en er word gezegt dat Halloween is nageaapt van Samhain. Wie het weet mag het zeggen! Centraal staat het einde van de zomer, en de doden worden geeerd. Ritueel zijn waarzeggen met rook, kaarsenvlam, vuur of spiegel, de overledenen oproepen, voedsel buitenzetten na het ritueel. Symbolsich zijn de kleuren rood en zwart, granaatappels, pompoenen en appels.

Op de pagina "Ritueel voor eerstvolgende Sabbat" vind je de rituelen bij de Sabbat waar we het dichtste bij zijn op dit moment.