Menu:

Het pad van het leven

Ik heb deze pagina gemaakt omdat ik zie hoe jonge of onervaren wicca's soms moeite hebben om alle op zich afkomende informatie over magie en de religie voor zichzelf te kunnen sorteren. Er worden veel tegenstrijdige dingen gezegt over magie en het gebruik ervan op web-site's en het is voor velen moeilijk om voor zichzelf een duidelijk onderscheidt te kunnen maken en een eigen beeld te vormen. Deze pagina gaat over het omgaan met het pad in je leven en hoe je daar soms wel en soms geen invloed op kunt uitoefenen als wicca.Wat bedoel je met "Het pad van het leven"?

Hiermee bedoel ik dat in mijn beleving iedereen een voorbestemd doel heeft in het leven. Eigenlijk niet eens maar 1 doel, maar een heleboel. Wat die doelen precies zijn weten we over het algemeen pas achteraf; nadat er iets is gebeurt. Soms gaat het vinden van dat pad gepaart met verdriet, pijn of grote teleurstelling. Hier moeten we soms doorheen om ons uiteindelijke doel, wat veel mooier is dan het doel wat we voor onszelf gesteld hadden, te bereiken.

Om dit uit te leggen kan ik even een beetje slap voorbeeld geven, ik wil het niet te ingewikkelt maken.Stel: Je bent op weg naar de verjaardag van een goede vriendin. Onderweg daarheen gaat je fietsband lek. Je baalt, want de afstand is veel te ver om te lopen. Teleurgesteld bel je de vriendin op dat je niet kan komen en loopt terug naar huis toe. Onderweg naar huis kom je een jongen tegen, deze spreekt je aan en vraagt je of hij je kan helpen. Het is liefde op het eerste gezicht etc etc.

Had je geen lekke band gekregen, dan was je de jongen nooit tegengekomen. Je eerste doel: de verjaardag, ging niet door om het belangrijkere, mooiere doel, de jongen, te verwezenlijken. Het is een slap voorbeeld, maar je begrijpt me denk ik wel.

Het leven, lot of hoe je het ook wilt noemen, heeft dus soms een belangrijker doel voor ons in petto, dan we zelf hebben. En soms moeten we dus door wat teleurstelling en verdriet om het onbereikbare eigen doel, heen bijten om uiteindelijk het mooiere doel te bereiken. Met dat in gedachten, zal veel van deze pijn misschien wat draaglijker worden.Magie en mijn pad

Nu zal je misschien denken: " Ik ben een wicca, ik wil magie gebruiken om mijn doelen te bereiken.". Dat is ook een van de redenen van deze pagina.

Er word op sommige site's van mensen met veel bombarie verkondigt dat magie " gevaarlijk" is. Dat jonge mensen er niet mee om  kunnen gaan en dat er de meest verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren. Geloof me als ik zeg dat dit complete onzin is. Magie is niet gevaarlijk, magie is niet eng of slecht. Wat niet wegneemt dat je goed moet nadenken voordat je magie gebruikt voor een bepaald doel. Je gaat er niet dood aan, het zal je niet schaden, maar het kan je " mooiere"  doel wel uitstellen of onmogelijk maken, en wanneer je erachter komt wat dit doel dan was, dan is het al te laat om er nog iets aan te doen.

We moeten beseffen dat het gebruik van magie het pad wat voor ons gelegt is beinvloed. Als het niet de bedoeling is dat je bijvoorbeeld een bepaalde baan krijgt, omdat je pad je naar een veel betere en/of leukere zal leiden, dan kun je dat niet vantevoren weten. Als je dan magie gebruikt om de eerste baan te krijgen, en je krijgt de baan, dan zal de mooiere baan, aan je neus voorbij gaan...

Goed overwegen en goed nadenken voor het gebruik van magie is dus essentieel om ons pad niet te veranderen of in de weg te zitten. Want op sommige punten is het helaas wel zo; magie werkt.Overwegingen omtrent magie

Je zal geneigd zijn magie te gebruiken om de grote mijlpalen in je leven naar je toe te trekken. Dingen zoals een baan, een huis, een studie waarvoor een loting is.... Maar het zijn vaak juist deze belangrijke dingen waar ons pad een ander doel voor ogen heeft. Met magie trek je dingen naar je toe die je anders niet gekregen zou hebben, dat is op sommige vlakken heel positief, immers, je bereikt er iets mee wat je dolgraag wil, maar zoals uitgelegt op andere vlakken kan het ook verkeerd uitpakken.

Ik zou iedereen aan willen raden magie alleen te gebruiken bij kleine dingetjes. Zoals het geld wat je nodig hebt om rekeningen te betalen, het halen van een examen, het versterken van een band met iemand. Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je magie gaat gebruiken die ervoor kunnen zorgen dat je niet in de knoop komt met je pad:

1. Heb ik alle andere mogelijke manieren die er maar zijn gebruikt om dit doel te bereiken?

Hiermee bedoel ik dat je alles eraan moet hebben gedaan wat niet magisch is om die baan te krijgen, dat examen te halen e.d. Heb ik een goede sollicitatie brief geschreven? Heb ik mijn uiterste best gedaan om alle stof goed te begrijpen? Doe alles wat je maar kan om het doel op "gewone" wijze te bereiken voordat je overweegt om magie te gebruiken.

2. Is dit iets wat onvervangbaar is voor mij?

Kun je door redelijk na te denken erachter komen of er niet andere opties zijn die je kan kiezen die misschien niet exact hetzelfde doel bereiken, maar je ook genoegdoening geven? Bijvoorbeeld een andere baan, misschien minder leuk, maar met een hogere waarschijnlijkheid dat je word aangenomen. Een baan is dus vervangbaar. Een examen is dat niet. Je kan niet zeggen: ik doe dit examen niet, ik neem wel een andere. Een examen is dus onvervangbaar.

3. Is dit echt wat ik wil?

Want besef; wat je wil, dat krijg je ook. En er later achterkomen dat je toch liever niet deze baan had gehad, is natuurlijk niet echt prettig. Denk na over alle negatieve dingen die je kan tegenkomen als je inderdaad je doel bereikt.

4. Is dit een mijlpaal?

Is je doel iets wat van groot belang is en je leven ingrijpend zal veranderen? Ingrijpende veranderingen zijn vaak dingen waar het pad zich mee bezighoud. En daarom dingen waar je beter geen magie voor kan gebruiken. Je weet maar nooit, je kan zomaar dat mooiere doel missen door je blind te staren op dit eigen bedachte doel.

5. Schaadt ik niemand bij het bereiken van dit doel?

Hiermee word niet alleen je omgeving bedoeld, maar ook jezelf. Wicca heeft als belangrijkste regel: " doe wat je wil, zolang het niemand schaadt". Zorg dus dat je erover nadenkt voor wie dit doel bereiken negatief kan zijn. Als je ook maar 1 iets, of iemand kan bedenken, gebruik dan geen magie.Na de magie

Goed, je hebt jezelf de vragen gesteld en je hebt je ritueel of je magische werk gedaan om je doel naar je toe te trekken. Maar daar houdt het niet mee op. Magie geeft ons nooit rechtstreeks ons doel op een presenteerblaadje. Magie trekt het doel naar je toe, maar JIJ moet het aangrijpen. Magie geeft je dat telefoontje van het uitzendbureau dat ze mogelijk een baan hebben gevonden, maar JIJ moet die baan aanpakken en solliciteren. Magie geeft je slechts een mogelijkheid, jij moet van de mogelijkheid een waarheid maken. Dit kan soms heel veel moeite kosten, maar is dat het zeker waard als je vantevoren de vragen zorgvuldig hebt beantwoord. Voor niks gaat de zon op. Houdt dus na het gebruik van magie niet op met zoeken, leren, proberen... En zeg nooit achteraf: " De magie heeft niet gewerkt, ik heb toch geen baan?" Als je zelf die aangeboden baan hebt afgewezen....Tot slot

Als je het beoogde doel niet bereikt, probeer dan niet jezelf te verdrinken in verdriet of teleurstelling. Bedenk dat het pad voor jou wie weet veel mooiere plannen heeft, waar je misschien nog even op zal moeten wachten. Heb geduld en heb vertrouwen, wat jou toekomt, zal je bereiken. Magie is niet altijd de oplossing al lijkt ze dat misschien wel. Denk na, overweeg en wees verstandig.