Menu:

Magische voorwerpen

Hier vertel ik je iets over de magische voorwerpen waar heksen mee werken.

Athame

Een athame is een magisch mes. Officieel is een athame een klein zwaard met zwart heft wat aan twee kanten snijdt. Een athame is niet voor het snijden van dingen, een athame is bedoeld voor het stichtten van de cirkel en het zegenen van zout en water.  Het inzegenen van de athame en andere magische werktuigen staat verderop op mijn web-site. De athame hoort bij veel heksen aan de zuidkant van het altaar, en staat voor het element vuur. 

Staf

De staf is meestal gemaakt van wilgenhout, maar kan eigenlijk van ieder voor de hand liggende houtsoort zijn. Ik stel voor geen staf te kopen, maar er zelf een te zoeken. In het bos liggen vast veel bruikbare takken. Een staf is volgens de meeste heksen de lengte van je elleboog totaan het topje van je middelvinger, maar ik let daar niet op. Kies een staf/stok/tak waar jij een prettig gevoel van krijgt als je hem vast houdt. De staf hoort volgens de meeste heksen aan de oostkant van het altaar en staat voor het element lucht.

Kelk

De kelk kan van vorm varieren. Zo kan je een gewoon wijnglas gebruiken, of een hele mooie kopen in een dure winkel. Ik heb er voor gekozen een wijnglas te gebruiken. Geen gewone, want dat vond ik niet gepast (uiteraard is dit louter mijn eigen smaak, dus neem gerust een gewoon wijnglas), maar een rode met een brede standaard. Zorg dat er altijd water in de kelk zit en gebruik hem voor het drinken van bijvoorbeeld ciderwijn op jaarfeesten. Gebruik hem niet voor gewone dingen (geen bijzondere wicca gelegenheid), want daar is deze simpelweg niet voor bedoeld. De kelk hoort volgens de meeste heksen aan de westkant van het altaar en staat voor het element water.

Pentakel

Het pentakel is een platte schijf met de vijfpuntige ster erop. Dit kan alles zijn van een etensbord tot een schijf hout. De dikte varieert vaak, maar is meestal een centimeter dik. Je gebruikt het pentakel om je andere magische voorwerpen op te zegenen, en ik leg er altijd mijn bakje zout op.  Het pentakel hoort volgens de meeste heksen op de noordkant van het altaar en staat voor het element aarde.

Ketel

De ketel word gebruikt om kaarsen magie in te beoefenen maar ook om bijvoorbeeld blaadjes, gras en kruiden in te bewaren. De ketel kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Meestal is deze gemaakt van brons, maar je kunt ook een aardewerken (bloem)pot gebruiken. De ketel hoort volgens de meeste heksen aan de oostkant van het altaar en staat voor het element lucht. Tevens staat zij in het teken van de Godin. Gebruik overigens nooit de ketel om as of lucifers in te bewaren. De ketel staat voor de baarmoeder van de Godin, en daar gooi je natuurlijk geen as in! Je kunt een tweede ketel gebruiken speciaal voor je lucifers en wierookas.

Boline

De boline is een mes als de athame maar heeft een wit heft en word gebruikt voor het snijden van kruiden en het oogsten van bloemen en andere planten en natuurwerken. Dit mes word niet gebruikt in rituelen maar is uiterst geschikt voor het afsnijden van blaadjes en takjes, of om bijvoorbeeld de bast van je staf af te halen. De boline staat volgens de meeste heksen aan de noordkant van het altaar en staat voor het element aarde.

Wierook

Wierook is een essentieel onderdeel voor het reinigen van de cirkel en om je goed te kunnen ontspannen. Wierook kan bij ieder ritueel anders zijn, maar je kunt ook altijd je lievelingswierook gebruiken. Er zijn wel traditionele geuren voor elk soort ritueel, maar die noemen we later op deze site. Wierook staat voor het element lucht een hoort bij de meeste heksen aan de oostkant van het altaar.

Inwijding van magische voorwerpen

Hier beschrijf ik een ritueel geschreven door Scott Cunningham. Eerst in het engels en daarna in het Nederlands (de spreek gedeeltes).

Steek de kaarsen aan. Steek de wierook aan. Sticht de cirkel. Leg het magische voorwerp op het pentakel of een bord met zout. Raak het voorwerp aan met je athame (of je hand) en spreek:

I consecrate you, O Athame of steel (or wand of wood, etc.) to cleanse and purify you to serve me within the Circle of stones. In the names of the Mother Goddes and the Father God, you are consecrated.

(Ik zegen jou, O athame van staal (of staf van hout, etc.) om je te schonen en puur te maken om mij te dienen binnen de Cirkel van Stenen. In de namen van de Moeder Godin en de Vader God, ben jij gezegend)

Stuur energie in het voorwerp, schoon het van alle negativiteit en verleden. Pak het op en sprekel er zout over, laat het daarna door de wierook gaan en vervolgens door de vlam van een kaars en als laatste besprenkel het met water, terwijl je de geesten van de stenen oproept om ze te zegenen. Houd het voorwerp daarna omhoog en spreek:

I charge you by the Old Ones: By the omnipotent Goddes and God: By the virtues of the Sun, Moon and Stars: By the Powers of the Earth, Air, Fire and Water, that I shall obtain all that I desire through you. Charge it by your power, Old Ones!

(Ik laad je met de Ouden: Bij de Godin en God: Bij de verschijning van de Zon, Maan en Sterren: Bij de Krachten van de Aarde, Lucht, Vuur en Water, dat ik zal krijgen wat ik wil doormiddel van jou. Laad het met jullie macht, Ouden!)

Gebruik het voorwerp meteen om de zegening kracht bij te zetten. Wees niet bang om iets verkeerd te zeggen. Als je je verspreekt, lach er dan gewoon om en begin de zin opnieuw. Het gaat niet om wat je zegt in een spreuk wat de magie laat werken, het is de energie die je met je stem uitdraagt. En de God en Godin zullen je er zeker niet op afrekenen.

Book of Shadows:

Een book of shadows kan een simpel schrift zijn, of een prachtig gebonden boek, maar het kan ook een bestand in je computer zijn. Het is maar net wat jouw smaak is.

In je book of shadows (in het nederlands ook wel boek der schaduwen genoemd) schrijf je al het magische werk dat je doet. Je schrijft er je spreuken in, en alle wetten. Eigenlijk alles wat je als heks niet moet vergeten. Ook is het belangrijk dat je er je ervaringen met magie in opschrijft. Zorg dat al je rituelen goed en gedetailleerd opschrijft, met datum. Zo kun je je magische ontwikkeling bij houden en opzoeken hoe een bepaald ritueel is gegaan.

De meeste heksen schrijven een speciale spreuk die ze op de allereerste bladzijde zetten om hun boek te beschermen. Hier is mijn beschermspreuk:

May this book protect me from evil and darkness,

May it contain my rituals, recipes and most personal experiences,

May it be a reflection of my love for the God and Goddes,

May it be my help and ever lasting support in difficult times,

May it be my guide to where I want to be,

May it be my friend when all others have gone,

And when I die,

May it make my soul rest in peace.

 
Dit heb ik in het Engels geschreven omdat ik Engels een mooie taal vind, maar een Nederlandse spreuk zal zeker net zo effectief zijn.

Laat je boek alleen lezen aan mensen die hekserij begrijpen of er open voor staan. Veel heksen laten hun boek aan niemand lezen omdat ze het zien als een dagboek. Dit is volledig een keuze die je zelf moet maken.