Menu:

Lastige vragen

Het zijn maar lastige dingen waar heksen en wiccans mee kampen. Want zonder "bijbel" of vaststaande defenitie, hoe bepaal je dan wat een heks/wiccan eigenlijk is? Wat is onze taak en wat niet? Op deze pagina een aantal van deze vragen en mijn visie hierop. Dit is uitsluitend MIJN mening en niet meteen die van alle heksen en/of wiccans. Vorm je eigen mening!

 

Als je niet in de God of Godin gelooft, kun je dan nog heks/wiccan zijn?

Een lastige vraag waar op het forum ook veel over gediscussieerd is. Persoonlijk vind ik dat je niet het bestaan van de God en Godin kunt ontkennen en jezelf dan alsnog een heks of wiccan noemen. Doe je aan magie maar geloof je niet in hun, dan vind ik je meer een magier. Ik heb er moeite mee, het voelt voor mij aan als een christen die niet in God gelooft. Uiteraard vind ik dat je je wel een heks of wiccan kunt noemen als je gelooft dat de God en Godin meer energien zijn dan iets anders, maar dat is gewoon een andere voorstelling van hun, en niet het ontkennen van hun bestaan.

Moeten heksen zich bemoeien met oorlogen en rampen?

Ik denk dat het geen kwaad kan als heks een ritueel te doen om pijn voor mensen bij dit soort dingen te verlichten, maar ik vraag me af of dit enige zin heeft. Zoveel mensen kun je onmogelijk alleen magisch helpen. Massale rituelen (dus met veel mensen tegelijk) echter, vind ik meer nuttig. Ik vind dat heksen zich wel degelijk met dit soort dingen mogen bemoeien, net als vele andere geloven dat doen. Wicca en hekserij zijn immers niet voor niets een natuurgodsdienst en iedereen kan wel eens wat hulp gebruiken. Echter, om nou hele hulpinstanties van heksen voor dit soort dingen te gaan oprichten vind ik wel te ver gaan. Er zijn genoeg andere instanties die veel meer verstand hebben van dit soort dingen die wij beter kunnen aanhangen dan zelf een clubje oprichten. Dus als je wat in de vorm van geld zou willen doen, stel ik voor dat je dat op de rekening van een instantie stort.

Zijn christenen slecht omdat zij ons hebben verbrand?

Allereerst is het zo dat maar weinig "echte" heksen zijn verbrand. Vooral kruidenvrouwtjes en oude vrouwen zijn verbrand die eigenlijk geen snars van hekserij af wisten. Christenen zijn niet slecht. Het zijn gewoon mensen zoals jij en ik alleen met een ander geloof. Het zijn de priesters e.d. die de bijbel zo hebben kunnen verdraaien en zo haat hebben kunnen zaaien dat de mensen het zijn gaan geloven. Nog altijd verafschuwen veel christenen ons, maar komt dat niet gewoon omdat ze ons geloof niet begrijpen? Er zal bijna geen christen te vinden zijn die je een book of shadows zal zien lezen en open voor uitleg staan er ook maar enkelen. Maar er begint beweging in te komen (zie Gabriel hier van de site, ook een christen). Haat voor christenen is nergens goed voor en nergens op gebaseerd. Respecteer hen en hun mening en ga vooral niet in discussie want het lost toch niets op.

Moet ik mijn kinderen later als heks/wiccan opvoeden?

Ja en nee. Ja, want je bent nu eenmaal heks/wiccan en waarom zou je deze wijsheden niet met je kinderen willen delen? En nee, omdat je niet moet gaan (met even een duur woord) "indoctrineren". Hier bedoel ik mee dat ik vind dat je een kind van een paar jaar oud (minstens tot een jaar of 11/12) niet kunt gaan uitleggen dat het de God en Godin moet eren als het er toch geen snars van begrijpt. Je kunt als ouder bij iedere maaltijd zeggen: "zo, en nu braaf een evening chant voor de godin Jantje" , en dat zal het kind waarschijnlijk ook wel doen, maar wat is het nut als het niet begrijpt waar het mee bezig is? Ik stel voor dat je de feestdagen viert en het kind uitleg geeft in de vorm van een verhaaltje om het te vertellen wat het feest precies betekent, en de rituele dingen (dus niet de rituelen zelf, dat kan gewoon nog niet als ze zo klein zijn) doet die passen bij bepaalde momenten. Ik ben zelf geen moeder, maar dit is de manier waarop ik het zou aanpakken. Dring in ieder geval je geloof niet op aan het kind. Als het kind later niet mee wil doen moet rituelen of feestdagen wil vieren omdat het zich niet kan vinden in wicca/hekserij; so be it. En word je kind uiteindelijk christen? Nou en! In de wetten staat geschreven "be not as those of other religions" (wees niet als zij van andere geloven), en laat je kind dus vrij.

Geven Gothics een verkeerd beeld van hekserij/wicca?

Dat ligt aan meerdere factoren. Draagt een Gothic bijvoorbeeld pentagrammen en andere heksentekens, maar weet deze de betekenis niet of weet deze uberhaupt niet wat hekserij is maar doet hij/zij het om stoer te doen; JA. Dat geeft een verkeerd beeld van hekserij. Echter, weet deze wel wat het betekent en draagt hij/zij het om een andere reden dan indruk maken, dan geeft dit geen verkeerd beeld van hekserij, want dan is het simpelweg een Gothic die heks is. Net als dat er ook christelijke gothics zijn. Ik ben zelf geen Gothic, maar heb zeker wel respect voor de mensen die zich zo zien, en mensen die alleen indruk op andere willen maken met hun uiterlijk kan ik eigenlijk niet eens echt gothic noemen, want dit past totaal niet in de Gothische levensstijl.

Hoe denken heksen over leven en dood?

Over het algemeen word er in de heksenwereld vanuit gegaan dat men meerdere levens leeft. Het doel van leven is het opdoen van kennis en wijsheid om vervolgens terug te keren naar de ultieme bron van het leven. Om even vanaf het begin te beginnen: er is 1 universele bron van al het leven. Daar komen alle zielen en energien in het universum vandaan. Een nieuw gevormde ziel is nog blanco, en dom. (vaak worden christenen eerstgeborenen genoemd, blanco zielen). Naarmate men meer levens heeft geleeft (dit kan als mens, maar ook als dier) leert men meer over het leven. Dan tenslotte, wanneer er genoeg levens zijn geleeft en men genoeg kennis heeft, keert men terug naar de ultieme bron. Dit is 1 van de meest gebruikelijke theorien die wiccans/heksen aanhangen. Dan bestaat er nog het idee van een soort "heksenhemel" (Soms wel Avalon genoemd). Men leeft meerdere levens maar tussen ieder leven is er een rustpunt (een soort hemel dus) waar men nieuwe energie opdoet voor een nieuw leven en samenkomt met vrienden en geliefden die tevens zijn overleden. Reincarnatie is verreweg de meest gangbare gedachte over het hiernamaals in de heksen/wicca wereld. Echter, niets ligt vast. Er zijn geen geschriften of "regels"die stellen wat er precies volgt na de dood. Dit ligt dus volledig aan jouw eigen gevoel hierover.

Kent hekserij extremisme of heilige oorlogen zoals je ook in Irak nu ziet?

Absoluut niet. Er bestaan geen extremistische groeperingen onder heksen. Ook zijn er nooit heilige oorlogen geweest waarin heksen zijn betrokken. De heksenverbrandingen waren (nogmaals) geen echte "heilige oorlog" want hekserij werd niet begrepen en was niet bekend als geloof maar als een vorm van ketterij. Aanslagen zoals op het WTC zijn echt ondenkbaar binnen het paganisme. Wij zien het zo dat ieder mens/levend wezen een stukje van de God en Godin in zich heeft, en het is mede daarom absurd als we dit soort aanslagen zouden plegen. Je zou zeggen dat we recht genoeg hebben na die verbrandingen om boos te zijn en "wraak te nemen", maar dat past dus niet bij ons. Hekserij en wicca zijn erg op zichzelf staande geloven, wij hebben geen boek of geschrift wat ons zegt hoe we met anderen om moeten gaan of om bepaalde mensen niet te accep/respec-teren om een bepaald kenmerk. Hekserij en wicca gaan over JOU, ze zijn er om jezelf te leren kennen en ontplooien, niet in de eerste instantie om deze wereld om te vormen of om deze specefiek te verbeteren. Dit doet het natuurlijk indirect wel, maar dat is niet in de eerste plaats het doel. Ieder mens dat een ander wezen iets aandoet wat hem/haar schaadt onder het nom van hekserij liegt, want een echte heks schaadt niemand!!!

Hoort geestenoproepen bij hekserij?

ABSOLUUT NIET! Geesten oproepen is op geen enkele voorwaarden geoorloofd. Het oproepen van geesten is niet alleen gevaarlijk, het is daarbij ook totaal tegen het idee van wicca. De doden laat je metrust. Het oproepen van geesten is als het opgraven van iemand op een kerkhof, dat doe je gewoon niet. Hoe spannend en aantrekkelijk het ook lijkt. Roep nooit geesten op. Er zijn genoeg andere manieren (tarot, pendels, runen) om dingen te weten te komen over het verleden en de toekomst. 

Disclaimer: Alles op deze pagina is MIJN mening over het aangesneden onderwerp en uitdrukkelijk NIET die van alle andere heksen en wiccans tenzij anders vermeld