Menu:

Moderne hekserij volgens Camoth

Allereerst wil ik uitleggen waarom ik deze pagina zo noem. Ik vind niet dat er maar een enkele manier is om wicca te beoefenen. Wicca voor mij is een zeer vrije religie die op veel plaatsen veel ruimte laat voor eigen ideen en overtuigingen, wicca zegt ook niet, zoals bijvoorbeeld de bijbel, hoe de aarde is ontstaan of dat er iets als een hemel is. Er zijn natuurlijk wel ideen daarover waar de meeste wiccans mee spelen, maar eigenlijk hangen dingen als deze helemaal van jezelf af. 

Ik persoonlijk vind de ideen van Scott Cunningham erg goed en ben er ook een aanhangster van. Ik geloof dan ook in reincarnatie en zijn rituelen zijn de rituelen die ik altijd doe. Zoals met de jaarfeesten en esbats. Natuurlijk is iedereen vrij om z'n eigen rituelen te schrijven, maar ik voel me erg prettig bij de taal en de manier waarop de rituelen van Scott zijn geschreven. 

Nu even een aantal dingen die een duidelijker beeld geven voor de mensen die nog niet weten wat wicca inhoud. In mijn zicht op de meeste (dus niet alle) heksen is het zo dat in het algemeen heksen geloven in een God en een Godin. Deze kunnen vele namen aannemen, maar de meest gebruikte namen zijn Pan voor de God en Ishtar voor de Godin. Verder werken heksen in hun rituelen meestal met de windrichtingen (noord-oost-zuid-west) en 4 verschillende elementen (aarde, noord, vuur, zuid, water, west, lucht, oost). Ik roep in mij rituelen altijd de elementen op en niet de windrichtingen, maar dit verschilt van heks tot heks.

Verder zijn er 13 wetten waaraan elke wiccan zich houden moet. Hoe ze ook denken of wat hun ideen ook zijn deze dertien wetten zijn voor elke wiccan dus niet alleen voor mij: 

1.Ken jezelf

2.Ken je werk

3.Leer

4.Gebruik je kennis en wijsheid

5.Houd balans

6.Houd je woorden goed op orde

7.Houd je gedachten goed op orde  

8.Vier het leven

9.Ga met de bochten des levens

10.Adem en eet correct

11.Beweeg het lichaam

12.Mediteer

13.Eer de God en de Godin  

Ik ga hier verder op in op de wetten van wicca maar dit zijn wetten waar iedereen zich aan moet houden als hij/zij zich wiccan wil noemen. Houdt hij of zij zich niet aan deze 13 wetten of de wet van de macht (ik kom hier zo op), dan is diegene over het algemeen geen wiccan maar iemand die zich voordoet als wiccan (in de wicca gemeenschap over het algemeen een "puntmuts" genoemd).  

Nu ga ik verder met de wet van de macht. Om misverstanden te voorkomen doe ik dit in het Engels, want zo is deze origineel geschreven. Ook hier heeft elke wiccan zich aan te houden als hij/zij aan magie doet, dit geldt dan ook alleen voor heksen die zich bezig houden met magie.  

The Power shall not be used to bring harm, injure or control others. But if the need rises, the Power shall be used to protect your life or the life of others.The Power is used only as need dictates. The Power can be used for your own gain, as long as by doing so you harm none. It is UNWISE (dus niet verboden) to accept money for the use of the Power, for it quickly controls it's taker. BE NOT AS THOSE OF OTHER RELIGEONS. Use not the Power for pridefull gain, for such cheapens the mysteries of the craft and magick. (dus mensen die opscheppen over hekserij of magie zijn geen "officiele" heksen) Ever remember the Power is a sacred gift of the God and Goddes and should never be misused or abused. And this is the law of Power.

Dan is er natuurlijk nog het pentakel of pentagram. Een pentakel is een vijfhoekige ster ingesloten door een cirkel. Heksen hebben dan ook een pentakel op hun altaar staan. Een pentakel staat in het teken van het element aarde. Meer over het altaar ga ik verder op deze pagina. Het pentagram en het pentakel beschermen de heks (als een beschermingsspreuk is uitgesproken) tegen kwade magie en vervloekingen. Daarom dragen veel heksen het pentakel of pentagram aan een ketting om hun nek die ze nooit afdoen.  

Verder is er ook nog de wet van de drie, nog een wet waar alle wiccans zich aan houden. Hier is hij in het Engels en daaronder in het Nederlands.  

THE RULE OF THREE

Ever mind the Rule of Three
Three times what thou givest returns to thee.
This lesson well, thou must learn.
Thee only gets what thou dost earn!

De wet van de drie

Houd de wet van drie in ere,

Driemaal zullen uw daden wederkeren,

Leer de wet en leer hem goed,

Dat wat je zaait ook oogsten moet.

Verder vieren heksen ook feesten (sabbats). Dit zijn er 8 elk jaar. Dit zijn: Yule (21 december), Imbolc (of Imbolc, 2 februari), Ostara (21 maart), Beltane (30 april), Litha (21 mei, of midsummer, 21 juni), Lughnasadh (ook wel Lammas genoemd op 1 augustus), Mabon (21 september) en Samhain (31 oktober). Meer uitgebreide informatie is te vinden op
deze pagina.

Ook vieren heksen en wiccans Esbats, dit zijn volle maan feesten. Deze rituelen worden telkens bij volle maan gedaan. Meer over esbats
hier. Wanneer de volle manen van dit jaar zijn kun je hier vinden.

Veel wicca's houden niet veel van Christenen. Logisch, wanneer je kijkt naar wat er gebeurt is bij de heksenverbrandingen, maar ik haat Christenen helemaal niet. Ok, ik moet wel toegeven dat de meeste die ik ken nou niet bepaald mijn beste vrienden zijn, maar ik heb geen hekel aan ze. Ik denk zelfs dat Christenen aan magie doen! Ok, ik weet dat hier wat uitleg bij nodig is. Als Christenen bidden, is dat energie sturen. Ze sturen positieve energie naar de God en ze roepen zelfs de God op! In de kerken huist inderdaad de God in mijn opinie, door hun rituelen (missen enzo) roepen zij de God op. Ik denk dat Christenen bijna net zoveel aan magie doen als wij, maar ze hebben er zelf alleen geen flauw benul van. En daarom haat ik Christenen niet.


Ik wil wel benadrukken dat dit MIJN mening is en niet die van alle heksen. Alles op deze web-site is alleen van toepassing op mij en mijn ideen en gedachten tenzij anders vermeld.  

Scroll vrij door alle pagina's, lees alles wat je interesse heeft en ontdek stukje bij beetje wat Camoth's way van wicca nou eigenlijk precies inhoudt. Geef je misschien wel op voor een cursus. Onthoudt altijd dat de meeste dingen op deze site MIJN visie op wicca zijn en denk goed na. Ontwikkel je eigen mening en neem niet zomaar de mijne over als je die leest. Veel plezier!  

Zoals heksen elkaar gedag zeggen: Blessed be!   Camoth