Menu:

Runen

Wat zijn Runen? Runen zijn stenen waarin tekens zijn gekerft of erop zijn geschildert. Meest gebruikt zijn de runes van de Futhark.

Het verhaal is dit: Odin zou zichzelf voor negen dagen en negen nachten aan Yggdrassil hebben opgehangen (de boom des levens) waarna de 24 runen zich aan hem openbaarden. Hij schreef naar aanleiding hiervan een lied genaamd :"Lied-Edda" Zij bestond uit 39 gedichten en chants die allemaal aan de Runen gekoppeld waren.

De Runen van de Futhark zijn onderverdeeld in 3 groepen van 8. Deze worden familie's genoemd. Elke familie staat voor 8 windrichtingen, sterren, seizoensfeesten en meerdere tijdcirkels. Ze heten de Futhark runes, omdat ze zijn vernoemd naar de eerste familie.

Runes worden gebruikt voor magie, voor genezing, astrologie, numerologie en geluk in strijd. Maar toen de Christenen kwamen werd het gebruik van runen verboden. Daardoor is veel kostbare kennis verloren gegaan. Gelukkig bleven veel mensen toch runen gebruiken. Het gebruik van runen werd weer in gevaar gebracht toen Hitler de runes ging gebruiken als tekens voor de SS, en de puurheid van rassen. Hierdoor werden runen immens onpopulair.

Je eigen runen maken

Zoek 25 platte kiezelstenen die allemaal ongeveer dezelfde grote hebben. Was ze en laat ze dan drogen. Vroeger werden runen beschildert met het bloed van de eigenaar, maar rode verf werkt ook prima. Laat 1 steen onbeschildert. Terwijl je de tekens erop maakt; spreek de naam van de runen uit. Wijdt daarna de runen door ze door vuur, water en rook te laten gaan, sprenkel er tevens wat zout overheen. Stop ze in een zakje en klaar! Je eigen runen.

Betekenissen:

Fehu: succes in leven en geest

Uruz: begin, kracht en macht

Thurisaz: beheerste kracht

Ansuz: inspiratie

Raido: reizen, rechtvaardigheid

Kenaz: creativiteit, verschijning

Gebo:geschenk, magische uitwisseling

Wunjo: harmonie, plezier en vrolijkheid

Hagalaz: innerlijke harmonie

Nauthiz: Zelfvertrouwen

Isa: zelfcontrole

Jera: vrede, beloning

Eihwaz: initiatie

Perthro: verheldering, verandering

Algiz: bescherming, zorg voor anderen

Sowulo: hoop en succes

Teiwaz: rechtvaardigheid

Berkana: zelfopoffering

Ehwaz: harmonie, betrouwbaarheid

Mannaz: Intilligentie

Laguz: reis per schip

Inguz: innerlijke groei

Othila: ontwaken, ideale hoop

Dagaz: voorspoed, thuis